Navigation Menu+

Misterioasele plăcuțe de aur gnostice de la Orșova

         In timpul unor sapaturi arheologice, efectuate langa Orsova in anii ’60, au fost descoperite doua morminte paleocrestine, care contineau placute de aur inscriptionate cu texte religioase ciudate.

Actualul oras Orsova, situat de malul lacului de acumulare “Portile de Fier I”, in zona de varsare a raului Cerna in Dunare, este o localitate noua.

Vechiul oras Orsova, pe numele sau antic Dierna atestat documentar prima data in anul 157 d.Hr , a fost inundat cand s-a construit lacul de aucumulare (1970) iar populatia a fost mutata in alta zona din apropiere, unde a fost ridicata noua localitate (1966-1971).

Vestigiile antice au fost in parte recuperate, inainte de realizarea barajului.

Prezenta crestinilor la Dierna inca din secolul al III-lea este demonstrata prin mai multe descoperiri arheologice, dintre care doua, mai interesante, au scos la lumina existenta unor texte religioase gnostice.

Gnosticismul  aparut in antichitate este reprezentat de diferite credințe religioase, care sustin ca oamenii sunt suflete divine, inchise intr-o lume materiala, creata de un Dumnezeu imperfect, Demiurgul, care este de obicei identificat cu Dumnezeul din religiile monoteiste.

Cele doua placute au fost gasite in doua morminte crestine din secolul al III-lea d.Hr.

Prima din ele, care se afla in mormantul unui copil, a fost gasita in anul 1960 si contine o combinatie de semne semitice-grecesti, de esenta gnostica, formulele facand referire la Dumnezeul iudeo-crestin: “IAW A TH WNII”, adica “Domnul Adonai, Dumnezeule, Dumnezeule!”

A doua placuta, gasita intr-un alt mormant, este si mai ciudata, pentru ca pare sa contina un blestem, adresat romanului Aelius Firmus, acuzat de moartea prin crucificare a Iuliei Surrila.

Placuta, descoperita de arheologi in anul 1968, prezinta semne identice cu literele grecesti, are un continut lingvistic semit, dar este redactata in limba latina:

“Demon immuni dei te agitet Aeliae Firmae stet supra caput Iuliae Surillae” (“Demonul spurcaciunii sa te bantuie, Aelius Firmus! Sa stea deasupra capului Iuliei Surilla”.)

Primele patru randuri sunt semne cu rol magic, exprimind suferinta si invocand in acelasi timp pe Adonai/Iawo, Dumnezeul iudeoc-crestin.

In plus, tablite asmanatoare, dar din fier, au fost excavate de langa Portile de Fier, la Lepenskii Vir, pe malul drept al Dunarii fapt ce indica un continuum balcanic .Tablitele apartin  Culturii Vinca, denumire provenind de la numele unei suburbii a Belgradului, unde, in 1908, au fost identificate tablite asemanatoare celor de la Tartaria. Aceasta forma de scriere precede cu un mileniu cuieniformele din Mesopotamia.